si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Tuesday, December 31, 2013

mencari rakan bisnes, anda berminat? - okeh tipu!

Salam Sejahtera Semua.

jgn percaya tajuk kat atas tu. akak tipu je!

Harini akak rasa macam tak complete. Macam ada yang tak kene. Akak ada buat salah ke? Ntah. Akak nak study, tapi da baca 2 muka surat, rasa tak lekat dlm kepala. Akak nak melukis, asik xjadi je.. asik2 padam, asik2 padam.. Akak mengaji, asik salah baca, asik xbetul tajwid. Teruk sgt rasa.. Apa yg akak risau kan sangat ntah.. Ke sebab dah nak masuk tahun 2014. Akak dah mula risau umur makin meningkat tapi tak kawen2 lagi. Hakhakhakhak Poyo la kak!!!

Harini akak banyak dengar lagu Hafiz AF tu. Lagu2 dia semua nk sedih... semua nak kecewa. Tapi suara dia sedap nak mampuih.. Tak rasa jemu dengar pun kalu dok ulang sejuta kali.. Bila dah dengar byk2 kali, akak ape lagi fefeeling artis la, mmg menyanyi xbenti...hahahah **perasan**

Harini akak jengah akaun bank Lloyds akak.. akak tgk nilai dia mcm susut je.. akak ni shopping over ke? Ke pergi Istanbul haritu hampir2 buat akak bankrup? Duet dalam bank Cimb malas nak usik.. itu duet emergency kata org.. next elaun dari MARA dlm hujung bulan february. Abeh tu bulan january & february ni akak nak makan ape? Akak dah beli stock makanan byk..dan mungkin akak puasa sepanjang tahun. Hahaha adeh2 walopon sebenarnye akak susah hati, tapi akak mls fikir...

Seraya melihat nilai duet dlm bank, terus hilang mood study akak. Terus akak on laptop, google business online. hahahaha terus mcm nak buat bisnes online. akak baca blog Irfan Khairi mcm mane nak mula kan perniagaan online. Gile serius ke akak??? Nak jual ape kak??? Modal nak cari mana modal??? ingat sekupang dua tu boleh bukak business ke kak oi??? Adeh!!! Akak mmg dari dulu teringin nak bukak bisnes secara online ni. Tapi masalah akak, akak tak tau nak jual ape. Dari dulu dok pikir nak jual ape.. tapi sejak duduk UK ni, rase semua benda akak nak jual. Yela, barang2 kat sini rasa mcm murah je..mcm murah je..mcm cantik je... mcm cantik je... hahahah

Dulu akak pernah la tolong adik akak jual tudung... boleh la business jual tudung ni..tp semua org nak jual tudung, mmg susah la.. pastu akak da malas join adik akak, dia meniaga sendirik je. Adik akak tu dia mmg minah otak business. Tudung dia jual, baju dia jual, handbag dia jual, kerepek pun dia jual.. akak igt lagi masa dia jadi cikgu gnti dekat MRSM, kuah char kueh tiow pun dia boleh meniaga... hahaha ajah...ajah... **geleng kepala**

Tapi itula, harini semangat akak nak meniaga tu membuak2... tapi akak tak tau nak meniaga apa, dekat siapa, bile, bagaimana dan mengapa. Mengapa? mengapa nak meniaga??? sebab...nak penuhkan balik duet dalam bank.. lagipun, sebaik2 pekerjaan adalah berniaga.. kan?

So skrg ni akak tgh pikir, nak berniaga online barang apa eh.. pikir punya pikir punya pikir, akak listkan barang2 yg akak rase nak niagakan beserta target market nye dibawah..

Barang1: Handbag Berjenama (pelbagai jenis)
Target: Wanita Malaysia yg malas shopping, hidup sederhana tapi nak hidup bergaya nak pakai brg branded. ops!!! walopon handbag berjenama ni boleh dpt kat uptown danau kota, downtown cheras, uptown shah alam dan lain2 tempat..tapi itu semua tak ori dik non oi..okeh la..ori tapi bukan grade AAAAAAA plus plus plus... hahahaha akak suka sgt tgk handbag2 yg org UK ni pakai. simple, cantik dan kelassss kau jah!!! 

Barang2: Periuk Tefal yg best gila sampai rasa hari2 nak masak.
Target: Makcik2 kat malaysia yg ada duet lebih, masak pakai tefal senang, tgh sembang tlupe kuali kat dapur pun xpe, kompem tak hangit makcik... Periuk tefal ni berkualiti tinggi, harga kat UK berpatutan..maklumla outlet Tefal ni dekat je dgn tempat akak... Sebagai pengguna periuk tefal, akak mmg rase nak beli satu set periuk ni, nak buat hantaran kahwen.. eh silap! bakal hasben akak nnti, sila beli periuk tefal sebagai salah satu brg hantaran kawen ye! Nanti semua org yg tgk hantaran kita mesti kagum dan yakin akak seorg yg pandai masak.. tapi kalau org yg salah paham, mesti dia igt bakal hasben akak perli suruh belajar masak...hahahahha =P

Barang3: Perfume Berjenama (pelbagai bau)
Target: Lelaki muda dan Wanita muda yg hendak mendirikan rumah tangga, nak beli perfume buat hantaran tapi perfume best2 wangi2 kat malaysia tu mahal tak hengat!!!! Baru2 ni akak pergi shopping perfume utk kawan, dia order dari malaysia... fulamak, akak pergi ciom semua bau perfume..semua wangi tak hengat... dah la harga berpatutan.. rase mcm "Wow!!! aku nak beli semua.. aku nak meniaga." hahaha

Barang4: Barang2 ManU yg memukau hati akak.
Target: Fans ManU yg obses sgt ngan Manchester United, mcm la kelab bolasepak terkemuka tu tau korang tu Fans diorg..khen..hahah tapi sgt cantek brg2 ManU ni.. kat malaysia rasenye susah nak cari.. kat Old Trafford tu, semua ada.. sebut je ape.. sampaikan akak pun rambang mata masuk mega store dia.. Korang boleh tgk post akak sebelum ni pasal tajuk marka cek org old trafford

Barang5: Baju Baby & Baju kanak2 yg comel2 
Target: mak2 bapak2 yg ada Baby2 yg baru lahir hingga umor 5tahun yg konon nak anak diorg glemer. Kecik2 dah pandai nak bergaya sebab ikutkan perangai mak bapak yg pantang tengok anak orang lain pakai comel skit rase dengki.. satu lagi mak bapak yg suka upload gambar anak diorg kat instagram pakai baju cantik2 cute miut sbb nak dpt kan 1k like.. nak lawan opie anak atita haris. khen!!! Tapi kan sebab kawan2 akak ramai yg da kawen, dah pregnant, dah nak beranak pinak,  mungkin boleh pancing diorg2 jadi customer akak.. puji la lambung2 skit anak diorg akan comel kalu beli baju baby daru UK. Khen.!!! **akak sendiri xde anak, ada hati nak jual baju baby..pui**


Barang6: Tudung Silk Turkey mari 
Target: Wanita2 cun yg gilakan tudung cantik2 macam akak ni.. hahaha Gila la suka sgt masa pergi Turkey haritu, nampak tudung rambang mata dik non oi..sekali beli sampai 4, 5 helai!!! Kain dia memang berkualiti.. beli kat Bursa, memang murah2, beli kat Istanbul???Harapan nak dapat murah.. tapi serius cantik gila...rasa nak borong satu kedai haritu tapi apa kan daya..xboleh berbelanja lebih.. sekarang bila da balik Manchester, sape nak tlg belikan tudung kat Bursa??? siapa??? Nanges... nak pergi turkey lagi.. dgn tujuan  beli tudung sahaja.. haha teruk!



Banyak kan brg yang akak pikir nak meniaga.. pikir mmg senang, nak laksanakan tu rasa mcm belum mampu lagi.. yela, lagipun akak tgh sekolah. Akak takut nnti akak syiok sgt berniga, sampai abaikan sekolah..tapi sekolah satu hari 3 jam je kan.. ade je masa nk meniaga... tapi mungkin modal belum cukup.. nak cari partner la, sape nak join akak?? bagi modal je..akak buat sume..ahli kongsi tido la kome..senang nye hidup...tup2 dpt untung je khen....hahahhaah dan satu lagi masalah, mungkin kat sini postage nak anto malaysia tu...mak aihhhh mahai noksss..mungkin kalu nak paling murah, sebulan dua baru barang sampai...mmg lari la customer akak khen! hadoi..

Ada gaya businesswoman berjaya x? Hahahaha

Okay la. akak da penat bebel. bebel banyak2 pun tak guna. Bukan jalan pun bisnes nye..kalu bab bab berangan ni mmg akak nombo satu..planning chantik baik punye.. execution tu hampeh... hahahah
Nanti kalu akak dah ade bisnes, sape follow blog akak, wajib belik. **paksaan..hahaha** kbai!

Sekian, wassalam.

-SS-


Wednesday, December 25, 2013

imbas carta hati ..bukan lagu najwa latip okeh!l

Salam Sejahtera Semua,

Dik non, cik kiah, cik senah semua, korang nak mengimbas carta hati sape? Tak payah la terpedaya dengan tajuk entri akak ni. Akak xberminat pun nak imbas2 kembali carta2 hati ni. Sedangkan masa skolah dlu pun, kalu soalan penulisan aka karangan bahasa melayu kertas dua kluar bab2 Carta pai akak dah separuh mati pikir nk rumuskan ape, ini kan pulak nak rumus carta hati. plish la dik oiii. x kuasa nyah!!! =P   **akak ni meroyan ke hape?**


akak sebenarnye nak imbas kembali azam tahun 2013 yg akak gembar gemburkan dekat entri akak masa hujung tahun 2012 dlu yg bertajuk oh azam!! .kat entri tu, akak ade senarai hitam kan eh senarai je (xde hitam) azam tahun 2013. So di sebabkan dah nak masuk 2014 ni, kene check balik la azam2 sebelum ni. yang mane dah fulfil, yg mane tersadai, yg mane boleh bawa ke depan, khen.


Menurut entri oh azam!! , berikut merupakan azam berazam yg akak telah pikir ketika berada dalam keadaan sedar dan penuh waras pada masa itu.



  • ada buku resepi. nampak nye kene masak selalu. tgk resepi2 kat blog org, kat tv ke, pastu salin resepi, pastu kene la cuba. mane ade org salin je pastu buat dekk :) **boleh gemok mungkin**
  • cantik macam fazura. tak kesah la kene makan vitamin C ke, collagen ke, VCO ke, pakai nutox fullset ke, pakai SKII ke, yg penting jadi cantik..**hahhahaa mampu ke?**
  • nak balik kerja kat manjung, boleh dok celah ketiak mak abah. **ade ke kerja kosong kat manjung,,abah nak keje kat IKM plish!!**
  • sambung belajar kat UK, kalau ada rezeki laaa.. xdpt UK, german pun boley :P **ni paling nak sangat tapi ade ke org nak sponsor?owh berangan**
  • laptop baru **laptop lama da teruk sgt, skrg pun pakai yg opis punye**
  • samsung galaxy note2 **over tak?iphone ni nak buat ape?**
  • kurus, mesti rajin bersenam, jogging malah **owh....lemak ini degil!!**
  • kumpul duet banyok2!! kene berhenti jadi shopaholic, berhenti jadi boros. 

dan berikut merupakan beberapa hujah **ahli politik ke kak?? sampai nak hujah2** dan huraian azam mana yg dah tercapai, yg mane belum, yg mane perlu dimansuhkan, yg mana perlu dibawa kedepan dan yg mana perlu dikaji dan di naikkn harga**ape naik2 harga?? igt harga tol kat kolumpor ke??hahah**


  • ada buku resepi. nampak nye kene masak selalu. tgk resepi2 kat blog org, kat tv ke, pastu salin resepi, pastu kene la cuba. mane ade org salin je pastu buat dekk :) **boleh gemok mungkin** - buku resepi akak tertinggal dekat Malaysia, sempat la jugak salin beberapa resepi turun temurun menurun menjampi serapah. Hoi!! bukan2.. resepi biasa2 je, sambil telepon mak tnye resepi, sambil tulis secara cakar ayam di buku. mane mau jadi buku resepi. jadi buku conteng2 ade la. tapi resepi sume akak simpan dalam otak. Lirik lagu boleh hapal, xkan la resepi xboleh hapal kak senah oi!! ini akak kira checked!
  • cantik macam fazura. tak kesah la kene makan vitamin C ke, collagen ke, VCO ke, pakai nutox fullset ke, pakai SKII ke, yg penting jadi cantik..**hahhahaa mampu ke?** - ni akak tak tau la nak cakap camna. akak ckp jujur, nanti korang xpercaya pulak. kalu akak tipu, berdosa pulak kan. tapi kalau dah takdir akak ni santik lebih dari fazura nak buat mcm mana. akak redha je, ini takdir tuhan. hahahaha pape pun, akak rase ada perubahannye. terima kasih kepada menteri2 yg taja rawatan plastik surgery and spa akak, eh eh eh! gile ke ada scandal dgn menteri. bukan! bukan! tidak! tidak!. maaf di atas penyalah gunaan ayat sebentar tadi. akak nak ucapkan terima kasih kepada sabun sebamed, ubat mycin , vitamin c, collagen dan organic Aid yg banyak membantu akak. Namun jutaan syukur yg teramat sangat kepada Allah s.w.t di atas kurniaan dan anugerah Nya ini... azam santik ni akak kira checked! kalu xpcaya akak santik mari lihat hasilnye dibawah...


akak masa zaman santik biasa2..

akak masa zaman santik lebih dari fazura =P

  • nak balik kerja kat manjung, boleh dok celah ketiak mak abah. **ade ke kerja kosong kat manjung,,abah nak keje kat IKM plish!!**  -yang ni tak kesampaian sebab takda pun company2 kat manjung tu panggil akak interbiu.. sampai akak da kecik ati sgt2 pastu larik bawak diri konon2nye merajok. hak tuih..belum ada rezeki kerja dekat manjung. tapi buat ape nak mintak keje kat manjung lagi sbb skrg fmly akak dah tak duduk manjung. Abah akak dah kene transfer kat Sungai Petani. Lepas ni akak mintak kerja kat SP pulak lah. Xpun kulim hi-tech ke, Penang ke atau Langkawi. Hah! so..ini kene kaji balik.. tak boleh nak masukkn dlm azam2014 sbb akak pun xde kat Mlaysia skrg. mungkin masuk azam 2015. huish!
  • sambung belajar kat UK, kalau ada rezeki laaa.. xdpt UK, german pun boley :P **ni paling nak sangat tapi ade ke org nak sponsor?owh berangan**  - yg ini checked!!!! Alhamdulillah, akak pun masih xpercaya akak berjaya sambung blaja kat Manchester. Alhamdulillah, syukur sangat2 kepada Allah s.w.t atas rezeki yang di beri ni. Terima kasih jugak pada Abah dan Mak yg selalu doakan ateh. Terima Kasih kepada MARA sbb bagi duet melampau byk pada akak. Akak akan belajar sungguh2 dan kembali ke Malaysia berkhidmat dgn mu MARA **boleh pcaya ke akak ni??? macam tidak je** haha

  • laptop baru **laptop lama da teruk sgt, skrg pun pakai yg opis punye** - ini pun checked! akak pakai MacBook Pro skrg. korang hado?? jgn nak belagak sangat la kak oi, riak dan takabur membawa padah nanti...istigfar banyak2 ye kak.. semoga macbook akak bertahan dan sedia berkhidmat kepada akak sampai thesis siap yep. jgn ngade2 buat perangai..nnti baling ke dinding makan dia.. =P
  • samsung galaxy note2 **over tak?iphone ni nak buat ape?** - yang ni seperti yg semua sedia maklum, belum masuk 2013 akak dah terbeli note2.. tapi skrg dalam hati ni, mcm membuak2 nak belik iphone5s **ah ah jgn nak ngade2 masuk wishlist 2014, lempang muka ko karang** okeh2...akak batalkn niat nak memiliki iphone5s..tp mungkin boleh buat cmni --> kepada bakal hasben, tlg bagi hntaran iphone5s eh..plish darlingggg **darling?OMG..muntah 3minit. sorry semua. abaikan ayat tadi** checked!!!
  • kurus, mesti rajin bersenam, jogging malah **owh....lemak ini degil!!** - hahahah ini xboleh blah. akak dah malas dah nak pikir kurus2 ni..macam skrg pun okay jugak kan?? maintain aje la begini. gemok tandanya bahagia dan gumbire..xkesah la kurus ke gemok ke, janji tubuh badan sihat. pikiran waras... iye dok?? so yg ini akak dgn yakinnye nak cancelled. !!! 
  • kumpul duet banyok2!! kene berhenti jadi shopaholic, berhenti jadi boros.  - akak xperasan pulak bila akak tulis pasal kumpul duet ni **boleh gitu???** hahahahha sejak duduk Manchester ni kumpul duet tu boleh, tapi lepas balik dari Arndale or Primark ntah mane pi duet tu..hahahah akak kumpul duet kat sini sebab nak pi Euro Trip...itu dikira kumpul duet jugak la kan?? akak da xboros dah..beli apa yg perlu je **konon sgt di situ** hahah so misi kumpul duet perlu di teruskan..kumpul duet utk kawen?? mungkin! dgn siapa? entah! kbai!

So berdasarkan hujah dan huraian di atas, molek la kiranya akak berfikir dgn waras sekali lagi sebelum mengeluarkan manifesto2 baru berkait dan bersangkut paut dgn azam 2014. Pikir dengan waras, kaji dengan teliti, agar azam yg dikeluarkan itu bernas dan dapat di capai menjelang wawasan 2020 eh eh eh bukan, azam tercapai menjelang penghujung 2014. iye ke tidak?? benar atau tidak?? bersedia atau tidak?? bolos saja dinding itu!! hhahahaaha 

ok. ngantok. 
Morning Malaysia, Good night Manchester!

Sekian, Wassalam.

-SS-

Impian baru - glemer macam shila Amzah? - kirim salam!!!

Salam Sejahtera Semua,

Harini akak rase macam nak buat perangai ada hobi baru. Azam baru ke? No no no no.. xnak cerita pasal azam kat entry ni. Nanti post entry baru pasal azam. Harini akak tiba2 buang tebiat rasa nk belajar main guitar. Rase nak beli guitar sebijik, tapi guitar biasa2 je.. Nampak tak ke-buangtebiat-an nye di situ??? Nampak tak macam kesewelan tahap nak beli guitar padahal main pun xpandai. Tapi...ade akak kesah???

Suka hati akak la dik non kan? Duet akak, nak beli ape pun ikut suka akak la... Jgn nanti sengkek xde duet. Jilat guitar - itu makan dia!!! Tapi akak belum beli lagik la, xpyh la perli sampai tahap jilat guitar. Khen~~

Tapi xkira, sementara duduk UK ni kan, rase nak belajar sesuatu la. Dari buang masa tgk running man, pastu gelak sorang2 mcm org gila, rasa bodoh pun ade. Nak belajar masak, akak rase diri ni da terer masak. Xpayah la sebab nak kawen kene pandai masak sampai terer tahap chef hotel. Cukup la sekadar masak yang biasa2 tapi boleh bagi laki kenyang. Eh, what de sembang pasal kawen laki bagai. Akak belum nak kawen lagi okeh. **sebenarnye xde calon.. eh bukan, xde org nak.. eh salah lagi, akak memilih.. oh oh oh sebenarnye, akak jual mahal** hahahaha

Okeh2, xpayah menyeleweng menyimpang serampang dua mata. Sekarang ni nak belajar main guitar ke tidak akak ni? Kalu nak sila bersungguh. Mungkin nanti boleh glemer tahap najwa latip? Ah, najwa latip xglemer sgt. Akak nak glemer tahap Shila Amzah okay. Baru ade class **melampau nak mampuih nak glemer mcm shila Amzah.. ko tu suara tahap katak bentong je..poodaacittt** =P

Jadi esok sempena boxing day di Manchester, kalau ade Guitar murah, akak pasti rembat! Kalau murah la kan.. namun begitu, wahai Duet dlm bank, jgn susut cepat sangat. Nanti akak terpaksa jilat guitar. haha

Sekian, Wassalam.

-SS-


ini pic bass guitar org lain punye. 
akak mohon maaf kepada org tersebut sbb publish pic guitar dia kat blog akak. 
tapi cantik color ni akak suka. maaf ye dik, tlg jgn saman akak!

Wednesday, December 11, 2013

Smith Field - Car-boot Sale

Salam Sejahtera Semua,

Akak kembali membebel lagi. Kali ini pasal Car-boot sale kat Smith Field market.
Car-boot sale kat Smith Field ni bukak hari ahad je. **kalau tak silap akak la, kalu silap maksudnye akak tipu korang.** ahhahahaha

Akak dan housemate semua xtau camne nak pi Smith Field ni, kitorg follow Khairi, Miza and Ara. Masa akak pergi tu hujan, jadi tak banyak la orang meniaga kat luar market tu. Dalam market tu banyak la jugak kedai. Besaq la jugak kawasan Smith Field market ni. Akak beli bag shopping belang2 macam kat dalam gambar bawah ni. Dalam tu ade barang2 basah seperti sayur-sayuran, buah buahan, cilli, bawang, bakul sampah, dan ikan seabass.. murah woo 7 ekor ikan, cuma GBP10. Ikan kat sini dah la susah nak dapat, mahal plak tu..so dapat 7ekor dgn harge GBP10 ni pun dah ckup murah. Dekat depan abg siang ikan tu akak dok bsembang ngan Ijie nak masak ape..ikan bakar la, sweet sour la, kukus la, steam la..bajet pandai masak..hahahaha

Lepas tu kitorg beli samosa kat sorg makcik ni. Bapak sedap gile samosa dia. Lepas beli, beli lagik.. dan lagik dan lagik..hahahaha makan macam xpernah jumpe samosa..ala tlupe plak nak snap pic samosa tu..sorry!!

Kejap je kitorg pergi, sebab kedai xbyk bukak. So xtau nak beli ape.. Lain kali kene pergi lagi. Kot2 boleh dapat sweater murah ke kasut murah ke.. khenn..



Bag lagi besaq dari org! haha



kak nah dari jaoh!



tirah dan di tgn nya adalah bungkusan samosa sedap..hahahah

okeh. malas bebel panjang. Akak busy. Nak study, exam nak dekat. Nervous bak hang!!

Sekian, Wassalam.

-SS-



Monday, December 9, 2013

Blackpool Pleasure Beach - tercabut jantung oii!

Salam Sejahtera semua.

Harini akak nak gebang pasai akak pi Pleasure Beach dekat Blackpool on 27 October 2013 yg dah berkurun yg lalu. Ni 1st trip akak dengan course-mate (miza n khairi). Seronok baq hang sebab rasa muda remaja pi amusement park main roller coaster !! Kalau nak tau, Blackpool ni one of the top 20 most visited amusement parks in the world tau. Masa akak pergi tu mmg ramai sgt org, tak kira kecik besar tua atau muda **yg muda tu akak la tu..haha**

Tapi sebelum pergi melencong menjelajah UK, kene buat railcard dulu. Murah sikit nak beli tiket train dalam UK ni. Tapi railcard ni valid untuk budak2 muda umor 16-25yo je. Di sebabkan akak da terlajak setahun dr umor 25, terpaksa la kerja lebih sikit naik turun pejabat kat Sackville Street Building tu isi borang mintak sign bagai utk jadi bukti akak ni student. muda lagi gituh. haha



Tada...Railcard akak. Muda kan muka. kan? kan? haha perasan!

Kitorg pergi Blackpool satu hari je. Beli open return train ticket. Harga train ticket utk student dlm GBP10.50 seorg. Kitorg naik train pkoi 9.15 dekat Piccadilly Station, dalam sejam kot sampai Blackpool North station. Time tu angin kuat gila. Nak nak pulak kitorg jalan lawan arah angin, mmg rase xbergerak langsung. Penat bawak badan lawan angin tu Tuhan saja yang tahu. Sampai la rasa xlarat sgt nak berjalan, naik trem je sng. haha  

Masuk Pleasure Beach ni bayaran dia GBP12.50 kot untuk student. Akak tak ingat sangat la..sbb yg belikan ticket ni Miza. Masuk2 je Pleasure Beach ni, rase terkamjat sgt sebab besaq gile kawasan dia. Bila tgk map rase macam nak naik semua benda. Jiwa remaja dalam diri semakin menebal. 


Pleasure Beach Map

Di sebabkan banyak sangat menda nak naik, kitorg decided to try all the top 10 'thrill' rides. Yang biasa2 tu mcm pandang sebelah mata je la **blagak tak org tua ni?**hahahahaha

So, 1st skali kitorg naik Infusion sbb nampak yg tu macam xramai org. Sumpah thrill dik non oiii, akak mengucap panjang sepajang perjalanan ini...zaiton sameon disitu! Bayangkan perasaan akak time tu. Duduk dlm Infusion tu, sambil kaki tergantung dgn ketinggian lebih kurang 33 meter, terjuntai ke bawah, kat bawah tu air. Pastu menatang tu berpusing2 dengan kelajuan 50mph. Walopon cuma 1minit 30 saat dah cukup buat jantung akak tercabut tau. Haaaa, itu la belagak sgt nak naik yg thrill. hamek kau!



akak n miza di bawah Infusion. xnampak muka pucat tu? haha


Lepas naik Infusion kitorg pi beranikan diri naik Big Dipper. Kalau tak silap akak la. haha maklumlah dah lame pergi baru skrg terhegeh2 nak cerita. Big dipper ni sejenis classic wooden roller coaster. Kelajuan lebih kurang 40mph, dalam masa lebih kurang 2 minit lebih la jugak jantung dupdapdupdap atas tu. Paling tinggi 20meter, pastu dia jatuhkan hang ke ketinggian 15meter. Memang tercabut anak tekak menjerit woiii.. Maaf la akak xde gambo big dipper. 

Lepas naik big dipper, kawan2 akak ni ajak naik BIG ONE! Hoi, itu yang paling akak nak avoid skali. Siang malam pagi petang akak doa supaya big one tu tak beroperasi pada hari kejadian. Nak dijadikan cerita, Allah makbulkan doa akak. Big One CLOSED! sbb angin kuat sangat dekat Blackpool tu. Bersyukur panjang tau masa tu. Rasa lega sangat2, tapi nampak la muka kawan2 akak kecewa. Hahahah 


Big One - closed! Sbb angin kuat sgt! Rugik xpat naik!! **padahal mmg xnk naik pun**

Dengan rasa hampa dan kecewa sbb big one closed, kitorg pi mgubat hati duka lara dgn naik Revolution. Ini mmg terbaik dari ladang. Track dia paling pendek. Tapi dia fully looping roller coaster. 2kali pusing, 360  forward ride and once 360 backward ride. Memang tahap nak terkencing masa backward ride tu sebab tiba2 je macam rasa diri tertarik kebelakang. haha Akak rasa akak paling suka yg ni. sebab lain dari yg lain. sepuluh markah akak bagi untuk Revolution! =P






Revolution. 360 kedepan. 360 undur ke blkg. Tak ke menangis ko dok dlm tu!

Avalanche tak kurang hebatnye. Nampak macam xtakut. Tapi masa naik tu, tahap menjerit kaw2 hilang suara. Avalanche ni satu2nye bobsled coaster kat UK. Dia punye track tu bukan main over twisting2 turning2, tahap nak muntah okeh. Mane tak nye, mula2 normal track sampai la atas puncak tu, dia lepaskan korang gune track luar biase yg macam gelongsor pusing2 tu je. akak xnampk rail track langsung okay. Dalam hati mmg mengucap aje la, mintak dijauhkan dari terbabas keluar gelongsor.  Ala sorry, xde jugak gambo Avalanche. 

Lepas dah naik 4 menda yg thrill ni, perut menjadi lapar. Jadi singgah di kedai makan fish n chip mahal gile bebeng.. GBP6.50 kalu tak silap akak la. Disebabkan lapo, makan aje sampai kenyang. Tak habis, bungkus masuk dlm bag. haha



Akak makan dgn kusyuk. Seblah tu course-mate sorg lagi, Khairi. 

Lepas makan, ape lagi sambung bersuka ria. Kawan2 ajak naik Avatar Airbender, lebih kurang macam kapal hayun2 kat genting or sunway lagoon tu.. dah la pusing2 goyang2 hayun2. Memang tak la. Xpadan perut penuh, kalau naik Avatar ni mungkin muntah belohok kat atas tu. Hahaha so akak dengan selamber nye ckp xnak naik!




Avatar - the last airbender - Kartun feveret akak.

So kitorg naik Nickelodeon Streak. Dari luar nampak macam..ala, mainan budak2.. Tapi masa naik tu, menjerit sakan jugak la selama lebih kurang seminit setengah.. tinggi hoi..boleh nmpak view Blackpool hah..Sekali lagi xda gambar..sebab roller coaster ni tersorok sikit dlm Nickelodeon Land tu. 

Lepas tu kitorg naik Ice Blast. Macam solero shot kat genting tu..cuma kat genting dia lepas kan kita dari atas ke bawah, Ice Blast ni dia campak kita dari bawah naik atas. Melantun lantun akak dalam tu hoii..menjerit2. malu dgn adik kecik hensem seblah akak time tu. Dia siap jerit "wooohhhoooooo...this is so coooollll" .. rase nak lempang muka dia time tu..hahahahah


Ice blast n flying machines.


Ape lagi akak naik eh? Dah tak ingat..owh! Naik Grand National. Yang ini boleh tahan jugak thrill dia. Nampak serius mcm xtakut langsung tapi cara dia menjunam tu perghhhh kecut perut akak... Mmg tahap nak muntah kaw2 dlm tu..Takda gambar jugak, xsempat ambik.

Lepas tu kitorg naik Ghost Train. Yg ni tak thrill sgt tapi menjerit sebab terkamjat masuk2 pintu nampak hantu..hahah teruk sgt penakutnye..lebih kurang 4 minit menjerit over kalah budak2 yg masuk dlm tu.. haha

Last skali naik wild mouse. ini naik berdua je ngan miza..sebab train dia satu2 bentuk mouse kecik2..tapi dia punye laju, melampau sgt2..da la tinggi , lpas tu selekoh dia kemain tajam gilos, menjerit2 miza dlm tu sbb duduk depan..akak duduk belakang so xnampak sgt la depan tu cerun ke curam ke selekoh ke..hahah turun2 miza ckp "jahat betul tikus ni" hahahh mmg dia betul2 takut la tu..hahahah


Wild Mouse!

yang bawah2 ni gambar yg sempat diambil di sekitar Pleasure Beach. **malas nak type da sbnrnye** teruk kan??




Impossible!


Valhalla. xmasuk sbb 'you'll completely get wet!'












Kluar dari blackpool Pleasure Beach kitorg singgah kat Blackpool Tower. Konon nak tengok pemandangan Blackpool waktu malam, tapi sebab kabus tebal and angin kuat, boleh tengok ikut tingkap je, xboleh keluar dari tower. Tapi still nampak jugak la view Blackpool waktu malam.




















Pastu sebelum balik..jalan2 ambil gambo. walopon sejuk angin laut, ku gagahkan diri ini jugak snap pic mana2 yg sempat. Kat Blackpool akak beli postcard and key chain.  








Okeh, akak dah ngantok. Nak tido dah. 
Good Morning Malaysia, Good Night Manchester!

Sekian, wasalam. 

-SS-




Wednesday, November 27, 2013

Lowry Outlet - pusat perabih duet

Salam Sejahtera semua,

Akak sedar akak ni seorg shopaholic. Perkara paling utama bila sampai Manchester adelah carik shopping mall yg paling hampir dengan akak. Senang nak shopping khen.. Perabih duet tu mmg nombor satu dalam dunia. Tapi sebenarnye, boros itu sangat di larang dalam Islam.. akak x boros, akak beli barang keperluan, bukan kehendak.. **sedapkan hati sendirik** haha

So, Kat Manchester ni outlet paling dekat adelah Lowry Outlet kat Salford Quays. Dari Bus stop dekat dgn Cambridge Hall MMU naik bas nombor 50 okay. Perjalanan dalam tmabah tolak 45minit je, tapi kalu bas banyak benti2 org naik turun, lama skit la kot. mungkin sejam.

Teringat masa 1st time pergi Salford Quays, akak sesat okeh. teruk sgt.. Mula2 pusing2 kat Salford Shopping Center. Tgk macam pelik je..xmacam outlet pun.. rupa2 nye mmg salah pun.. ahahaha naik bas balik, sampai last stop dekat BBC station tu... Memang kat last stop tu sebenarnye Lowry Outlet... tapi akak tak perasan mula2, dalam hati susah hati kemain sebab rase sesat, da pukul5 ptg bas pulak xbanyak..mmg nak nanges da ngan kak nah time tu..tapi gagahkan jugak diri balik naik tram.. Teruk akak ni!!!


1st time datang, akak sesat kat Salford. Abaikan diri akak yg gemokmokmok tu.. =P




Balik naik tram. 

Kali kedua pergi dengan kak Nah n Miza. Kali ni smpai betul kat Salford Quays tu, nasib baik ada miza. kalu tak..sesat lagi la akak n kak nah. Haha Akak beli sweater dekat Marks&Spencer, Kak Nah pulak beli kuali mahal tu ape namenye akak lupa..ermm hah, Tefal!!! Blaja masak katenye..khennn hahaha

Kali ke tiga pergi Salford dengan housemate semua. Seronok!!! Shopping sakan semua..akak beli jacket dekat Marks&Spencer pastu beli baju dekat GAP. Takde la mahal sangat sebab outlet salunye barang2 murah. Jualan penghabisan stock katenye. 


Tunggu bas!





Bergumbira dalam bas no.50.


 
Tasik ke ape ntah kat Salford Quays.

Atirah.

Lepas penat shopping..kami pun pulang dengan perasaan gumbira nye!! Hahahaha

Sekian, Wassalam.

-SS-