si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Saturday, February 23, 2013

Happy cincai weekend!

Bismillah,
Salam Sejahtera semua.

Dah lama x tulis blog. Yelah..kadang2 nak merepek ape pun tak tau. Harini rasa nk jadi suri rumah sepenuh masa. Memasak muncuci mengemas membasuh dan segala me- lagi. Haha

Okey baju da rendam. Almaklum xde mesin basuh. Jadi xboleh malas. Kdg2 rasa nk pi je kt courts mammoth order satu mesin basuh. Tapi xpela..senaman skit la..bg tough skit lenga. Haha lagipun baju yg mahal2 dan cantik2 serta kain yg lembut xelok masuk mesin..nnti rosak..mcm la byk sgt bajy mahal..puii..

Lepas rendam baju,  terus masuk dapur..kemas rak pinggan..bukak peti ais 20kali tgk ape benda boleh di mkn utk sarapan. Hurm..buat cucur bilis je la kan.ahaha malas sungguh. So buat la sikit sambal sardine..yela nk bg sedap.

So kita buat simple je. Dan namakan cucur ni sbgai cucur bilis cincai. Haha teruk nama tu.

Jadi cucur bilis cincai memerlukan:
1. Tepung gandum suka hati nk bape byk..kalu nk buat banyak, letak la banyak.
2. Ikan bilis yg sudah di kopek. Senang xpyh kopek da..haha
3. Telur. Nk bg lembut. Dayah la ckp..sebelum ni xpnh letak telur. Mak cakap kene pukul tepung lama2 pastu biar de lama2 baru lembut..ntah..lain org mungkin lain cara nye..hoh
4. Bawang pun boleh kalu nk letak. Kdg2 bwg ni buat rasa manis..manis ke? Haha
5. Air Garam secukup rasa.hehe maksudnye letak air dn letak garam..mak salu ajar bancuh dlu air garam siap2...nanti xde la rasa masin tu xsekata..iye dok? Hahah

Lepas bancuh sume skali..pukul lama2..pukul jgn x pukul..agak2 da berpuas hati dgn adunan anda..ape lagi panaskn minyak dlm kuali..dan goreng cucur. Suke hati le nk buat bentuk ape ye..tak berbentuk pun xpe..haha

Sambil tunggu cucur masak dlm kuali..tiba2 tergerak hati nk buat sambal sardin. Cari2 cili giling...hurmm xde. Malas pi kdai..jadi buat sardin cincai la..

Untuk sardin cincai..bahan2 yg penting ialah;
1. Setin sardin..
2. Cili kecik beberapa bijik..kasi pedas2 skit..
3. Bawang bg bau harum..konon..
4. Garam secokop rasa.
5. Air sikit kalu nk kuah banyok.
6. Gula skit andai kata tlebih pedas. Aha

Memule panaskn sedikit minyak di dlm kuali. Masukkn cili dn bawang..tumis sehingga naik bau..over sgt mcm arahan chef..haha masukkn sardin dgn kuah2 nye skali..masuk skit air kalu nk..tunggu sampai kuah masak..masukkn garam dn gule scokop rasa..pastu gaul2 sehingga rata..pastu siap!!!

Haaaa jgn lupa cucur dlm kuali td.. jgn lupe angkat..nnti hangit..hehe dan lepas masak jgn lupe kemas dpur.

Buat sechawan milo panas pun sdap.. uishh..

Sila rujuk gambar utk melihat hasilnye. :P

Ok.masa utk mkn. Ttyl.
Sekian, wasalam.

No comments: