si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Tuesday, December 31, 2013

mencari rakan bisnes, anda berminat? - okeh tipu!

Salam Sejahtera Semua.

jgn percaya tajuk kat atas tu. akak tipu je!

Harini akak rasa macam tak complete. Macam ada yang tak kene. Akak ada buat salah ke? Ntah. Akak nak study, tapi da baca 2 muka surat, rasa tak lekat dlm kepala. Akak nak melukis, asik xjadi je.. asik2 padam, asik2 padam.. Akak mengaji, asik salah baca, asik xbetul tajwid. Teruk sgt rasa.. Apa yg akak risau kan sangat ntah.. Ke sebab dah nak masuk tahun 2014. Akak dah mula risau umur makin meningkat tapi tak kawen2 lagi. Hakhakhakhak Poyo la kak!!!

Harini akak banyak dengar lagu Hafiz AF tu. Lagu2 dia semua nk sedih... semua nak kecewa. Tapi suara dia sedap nak mampuih.. Tak rasa jemu dengar pun kalu dok ulang sejuta kali.. Bila dah dengar byk2 kali, akak ape lagi fefeeling artis la, mmg menyanyi xbenti...hahahah **perasan**

Harini akak jengah akaun bank Lloyds akak.. akak tgk nilai dia mcm susut je.. akak ni shopping over ke? Ke pergi Istanbul haritu hampir2 buat akak bankrup? Duet dalam bank Cimb malas nak usik.. itu duet emergency kata org.. next elaun dari MARA dlm hujung bulan february. Abeh tu bulan january & february ni akak nak makan ape? Akak dah beli stock makanan byk..dan mungkin akak puasa sepanjang tahun. Hahaha adeh2 walopon sebenarnye akak susah hati, tapi akak mls fikir...

Seraya melihat nilai duet dlm bank, terus hilang mood study akak. Terus akak on laptop, google business online. hahahaha terus mcm nak buat bisnes online. akak baca blog Irfan Khairi mcm mane nak mula kan perniagaan online. Gile serius ke akak??? Nak jual ape kak??? Modal nak cari mana modal??? ingat sekupang dua tu boleh bukak business ke kak oi??? Adeh!!! Akak mmg dari dulu teringin nak bukak bisnes secara online ni. Tapi masalah akak, akak tak tau nak jual ape. Dari dulu dok pikir nak jual ape.. tapi sejak duduk UK ni, rase semua benda akak nak jual. Yela, barang2 kat sini rasa mcm murah je..mcm murah je..mcm cantik je... mcm cantik je... hahahah

Dulu akak pernah la tolong adik akak jual tudung... boleh la business jual tudung ni..tp semua org nak jual tudung, mmg susah la.. pastu akak da malas join adik akak, dia meniaga sendirik je. Adik akak tu dia mmg minah otak business. Tudung dia jual, baju dia jual, handbag dia jual, kerepek pun dia jual.. akak igt lagi masa dia jadi cikgu gnti dekat MRSM, kuah char kueh tiow pun dia boleh meniaga... hahaha ajah...ajah... **geleng kepala**

Tapi itula, harini semangat akak nak meniaga tu membuak2... tapi akak tak tau nak meniaga apa, dekat siapa, bile, bagaimana dan mengapa. Mengapa? mengapa nak meniaga??? sebab...nak penuhkan balik duet dalam bank.. lagipun, sebaik2 pekerjaan adalah berniaga.. kan?

So skrg ni akak tgh pikir, nak berniaga online barang apa eh.. pikir punya pikir punya pikir, akak listkan barang2 yg akak rase nak niagakan beserta target market nye dibawah..

Barang1: Handbag Berjenama (pelbagai jenis)
Target: Wanita Malaysia yg malas shopping, hidup sederhana tapi nak hidup bergaya nak pakai brg branded. ops!!! walopon handbag berjenama ni boleh dpt kat uptown danau kota, downtown cheras, uptown shah alam dan lain2 tempat..tapi itu semua tak ori dik non oi..okeh la..ori tapi bukan grade AAAAAAA plus plus plus... hahahaha akak suka sgt tgk handbag2 yg org UK ni pakai. simple, cantik dan kelassss kau jah!!! 

Barang2: Periuk Tefal yg best gila sampai rasa hari2 nak masak.
Target: Makcik2 kat malaysia yg ada duet lebih, masak pakai tefal senang, tgh sembang tlupe kuali kat dapur pun xpe, kompem tak hangit makcik... Periuk tefal ni berkualiti tinggi, harga kat UK berpatutan..maklumla outlet Tefal ni dekat je dgn tempat akak... Sebagai pengguna periuk tefal, akak mmg rase nak beli satu set periuk ni, nak buat hantaran kahwen.. eh silap! bakal hasben akak nnti, sila beli periuk tefal sebagai salah satu brg hantaran kawen ye! Nanti semua org yg tgk hantaran kita mesti kagum dan yakin akak seorg yg pandai masak.. tapi kalau org yg salah paham, mesti dia igt bakal hasben akak perli suruh belajar masak...hahahahha =P

Barang3: Perfume Berjenama (pelbagai bau)
Target: Lelaki muda dan Wanita muda yg hendak mendirikan rumah tangga, nak beli perfume buat hantaran tapi perfume best2 wangi2 kat malaysia tu mahal tak hengat!!!! Baru2 ni akak pergi shopping perfume utk kawan, dia order dari malaysia... fulamak, akak pergi ciom semua bau perfume..semua wangi tak hengat... dah la harga berpatutan.. rase mcm "Wow!!! aku nak beli semua.. aku nak meniaga." hahaha

Barang4: Barang2 ManU yg memukau hati akak.
Target: Fans ManU yg obses sgt ngan Manchester United, mcm la kelab bolasepak terkemuka tu tau korang tu Fans diorg..khen..hahah tapi sgt cantek brg2 ManU ni.. kat malaysia rasenye susah nak cari.. kat Old Trafford tu, semua ada.. sebut je ape.. sampaikan akak pun rambang mata masuk mega store dia.. Korang boleh tgk post akak sebelum ni pasal tajuk marka cek org old trafford

Barang5: Baju Baby & Baju kanak2 yg comel2 
Target: mak2 bapak2 yg ada Baby2 yg baru lahir hingga umor 5tahun yg konon nak anak diorg glemer. Kecik2 dah pandai nak bergaya sebab ikutkan perangai mak bapak yg pantang tengok anak orang lain pakai comel skit rase dengki.. satu lagi mak bapak yg suka upload gambar anak diorg kat instagram pakai baju cantik2 cute miut sbb nak dpt kan 1k like.. nak lawan opie anak atita haris. khen!!! Tapi kan sebab kawan2 akak ramai yg da kawen, dah pregnant, dah nak beranak pinak,  mungkin boleh pancing diorg2 jadi customer akak.. puji la lambung2 skit anak diorg akan comel kalu beli baju baby daru UK. Khen.!!! **akak sendiri xde anak, ada hati nak jual baju baby..pui**


Barang6: Tudung Silk Turkey mari 
Target: Wanita2 cun yg gilakan tudung cantik2 macam akak ni.. hahaha Gila la suka sgt masa pergi Turkey haritu, nampak tudung rambang mata dik non oi..sekali beli sampai 4, 5 helai!!! Kain dia memang berkualiti.. beli kat Bursa, memang murah2, beli kat Istanbul???Harapan nak dapat murah.. tapi serius cantik gila...rasa nak borong satu kedai haritu tapi apa kan daya..xboleh berbelanja lebih.. sekarang bila da balik Manchester, sape nak tlg belikan tudung kat Bursa??? siapa??? Nanges... nak pergi turkey lagi.. dgn tujuan  beli tudung sahaja.. haha teruk!



Banyak kan brg yang akak pikir nak meniaga.. pikir mmg senang, nak laksanakan tu rasa mcm belum mampu lagi.. yela, lagipun akak tgh sekolah. Akak takut nnti akak syiok sgt berniga, sampai abaikan sekolah..tapi sekolah satu hari 3 jam je kan.. ade je masa nk meniaga... tapi mungkin modal belum cukup.. nak cari partner la, sape nak join akak?? bagi modal je..akak buat sume..ahli kongsi tido la kome..senang nye hidup...tup2 dpt untung je khen....hahahhaah dan satu lagi masalah, mungkin kat sini postage nak anto malaysia tu...mak aihhhh mahai noksss..mungkin kalu nak paling murah, sebulan dua baru barang sampai...mmg lari la customer akak khen! hadoi..

Ada gaya businesswoman berjaya x? Hahahaha

Okay la. akak da penat bebel. bebel banyak2 pun tak guna. Bukan jalan pun bisnes nye..kalu bab bab berangan ni mmg akak nombo satu..planning chantik baik punye.. execution tu hampeh... hahahah
Nanti kalu akak dah ade bisnes, sape follow blog akak, wajib belik. **paksaan..hahaha** kbai!

Sekian, wassalam.

-SS-


No comments: