si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Friday, January 31, 2014

tutorial tudung bawal ala2 shawl 5 - kemain minah ni!!

Salam Sejahtera Semua,

Akak kembali lagi dengan tutorial tudung bawal ke 5. dah lima dah tutorial tudung bawal akak. siapa2 yang belum try tutorial bawal 1,2,3 dan 4 boleh la try yep.. paksa ni...hahahaha 

Okay, tanpa perlu merepek panjang, mari kita pamerkan gaya utk kali ini..lihat gambo dibawah:




Nampak gaya tudung dlm tutorial kalini mcm lebih kurang sama dengan tutorial tudung bawal 3 , tapi cara dia lain sikit. Tudung je akak guna tudung yang sama sebab akak takda tudung yang luar dan dalam warna lebih kurang sama. Tudung bawal akak yang lain sume color bhgian dlm lebih pudar berbanding bhgian luar. Tapi salunye orang akan guna bawal satin kosong untuk buat tudung style ni.

So kalau nak try gaya tudung yang ni, boleh ikut step2 di bawah.


Step 1:
Pilih anak tudung, atau inner neck yang sesuai.
Pilih tudung bawal satin yang kosong. Bercorak pun boleh xda masalah. tapi pastikan bhgian dlm dan luar sama color atau xnmpk mcm terbalik.. takut nnti org tegur pakai tudung terbalik. =P

Step 2:
Tak payah lipat, letak atas kepala terus. Kali ni letak elok, bagi sama panjang bhgian kiri dan kanan. Bila da sama pnjang, tarik kebelakang tengkok dan pin kan.


Step 3:
Tarik semua bhagian tudung, bawak ke depan. Tak kesah kiri atau kanan, ikut keselesaan anda melilit.
Lepas tu tarik bhgian yang dalam, bawak ke belakang kepala. Yang ini korang memang kene buat betul2, sebab lilit dia lain macam sikit, takut kalau silap tarik nnti tak jadi. Follow gambar kat bawah ni.





Step 4:
Lepas dah tarik dengan betul dan kemas, pin kan dengan jarum bhgian atas kepala supaya tudung kome tak terjatuh melorot yang belakang tu. Akak pin sekali bhgian tepi tudung. 






Tada!!!Siap!!!

ini bhgian depan. ini bhgian belakang. 


Tak sama kan dengan tutorial bawal 3. kan? kan? kan?
heheheh

okay, sampai sini je. nanti akak update lagi pasal tutorial tudung. sebab akak ada tutorial Adhoc and Sensor Network nak kene buat ni. haha 

sekian, wassalam.

-ss- 

Tutorial tudung bawal ala2 shawl 4

Salam Sejahtera semua, 

Akak nak update lagi tutorial untuk tudung bawal. Banyak rupa2nya gaya untuk memperagakan tudung bawal.. ecewah 'memperagakan' melampau khen ayat tu. ah, lantak. so kalini akak nak pakai style macam ni. 


haaa..... nak tau ke tidak mcm mane nak menggayakan nye?? ape??? tak nak??? pedulik ape korang xnk... akak nak ajar jugak cmne melilitnye.. whatevaaaaa.... hahaha =P


Step 1:
Pilih anak tudung atau inner neck yang sesuai dengan kome. 
Pilih tudung bawal kaler yang vogue. haha kalini akak guna bawal satin tapi tudung bawal ni kecik sikit.. sediakn pin yang secukupnye.

inner neck & tudung bawal satin. 


Step 2:
Tak payah lipat, terus letak tudung atas kepala. Macam biasa seblah pendek seblah panjang. Adjust2 la ikut kejinjangan leher korang.. hahah bila da rase selesa, pin kan bhgian bawah dagu, lipat kemas2 bhgian tudung tepi pipi kiri kanan. 

Letak atas, kepala, guna pin, pin bawah dagu. lipat dgn kemas bhgian tepi pipi. 


ini hasilnye.


Step 3: 
Tarik semua bhgian blkg tudung bawak ke hadapan. Ambil lipatan yang betul tepi kepala tu (banyak2 pun xpe), tarik bawak naik, lilit dengan kemas atas kepala. sampai dah xboleh tarik (sampai kepenghujungya). Guna pin, pin kan bhgian hujung tudung tu. Paham ke tidak??? tgk gambar bawah ni. 

Tarik semua ke depan. Ambil lepatan yang betul.

tarik lepatan tadi, bawak naik atas kepala, lilit dengan kemas, sehingga ke hujungnya.


Ambil pin, pin bhgian hujung tepi telinga tu.


Step 4:
Pin kan dengan kemas bhgian kiri dan kanan bahu. supaya tudung tak terobang! 


pin tudung kat bhgian bahu.


Tada!!! Siap!!!

ini bhgian depan. ini bhgian belakang.



Amacam, menarik tak. ape?? tak?? prffffff =P

okay, selamat mencuba!

sekian, wassalam.

-ss-


Segmen "Saya Nak Tudung Bawal Rose"

Salam Sejahtera Semua,

Siapa tak nak tudung bawal free. Lagi2 yang ade munge2 rose cute2 tu. Terus tanpa buang masa, akak buat entry ni. Kot2 ada rezeki boleh dapat tudung free... boleh tambah koleksi tudung akak... khen...


Senang je syarat2 yang adik Nabila buat untuk segmen "Saya Nak Tudung Bawal Roses" ni... 
Walopon harapan nak menang tipis sbb akak duduk jauh kat Manchester ni, akak still nak join jugak... nak tau sebab ape??? sebab lepas click je link FB SINI untuk tudung2 bawal roses dia, terus akak tersuka sgt aihhh... rasa nak buat tutorial tudung bawal rose pulak...hahahahah =P

Okay la, kalu korang nak join, jgn malu jgn segan boleh click SINI untuk join segmen adik nabila ni. 
3 hari je segmen ni berlangsung...cepat2 jgn ketinggalan!!! 













Sekian, wassalam.

-ss-

Wednesday, January 29, 2014

nak sambung belajar kat oversea?nak!!! tapi mcm mane?

Salam Sejahtera semua,

Sejak akak belajor kat Manchester ni, ate ramai bebenor whatsapp akak, msg akak, email akak, wechat akak tnye cemane nak apply. Haaaa udah kalu sepuloh orang menanye, sepuloh kali la gamaknye akak menjawab soalan yang same. naik bebuih mulut awok ni. hahah tapi akak tak kesah, akak jawab je. orang tanye, kita jawab la. lagipun share pengalaman, share ilmu. xde salah nye kan. bukan kita sorang je nak belajar kt oversea. orang lain nak merasa juge. dak ye??

haaa...gini la. kot ada adik2 di luar sana, yang kepingin...nak sambung master ke phd ke kat luar negara selain dari Malaysia ku yang permai nun, boleh la baca tips2, cara2, dan langkah2 awal yg perlu di buat kat blog akak ni. Ini apa yang akak lalui la masa akak mula2 memohon dlu. tak susah, senang je..tapi kalau susah pun, usaha betul2, ikut cara yang betul, in sya Allah akan di permudahkan kalau itu betul2 rezeki kita.


Niat
Niat kita untuk sambung belajar. Akak nasihatkan kepada yang teringin nak sambung belajar kat oversea ni pikir dlu, tanya dulu diri sendri. "apa niat aku sebenarnye nak sambung belajar". ewah...siap nak bermonolog dalaman khen. Tapi jujur akak cakap, kalau niat sekadar nak dtg jalan2, nak glamour, nak menunjuk kat orang, xpayah la...batalkan saja niat itu sbb mungkin tak kan kemana. Mungkin process nak apply tu akan jadi sukar. Sbb Allah tau niat kita apa. Jadi, tanam dalam2 niat tu untuk:

1. belajar kerana Allah Taala,
2. belajar kerana ingin menambah ilmu pengetahuan,
3. belajar untuk masa depan yg lebih baik (pekerjaan yg lebih bagus, boleh bantu keluarga nanti).
4. belajar untuk mengetahui cara hidup dan budaya orang luar. tp jgn ditiru budaya yang tak elok. haaa

banyak lagi la sebab2 yang baik yang kita harus tanam dlm hati tu. khen.. lepas jalan2 shopping2 tu jatuh la nombor 9 ke 10 ke..atau macam nasihat abah akak, kalau ada duet lebih baru la pergi jalan2 ye..


Course
Lepas dah betulkan niat, tgk balik degree kita dlu macam mana. Kita ni nak sambung bidang apa. Sama bidang yang sebelum ni ke, atau nak masuk bidang lain. Banyak akak tgk bebudak kat pesbuk tu tnya pasal course yang bagus utk diri diorng. ade ke tnye orang course yang bagus utk diri sendri, sedangkan diri kita yg kenal diri kita sendiri. diri kita yang tau kite perform ke tak sebelum ni. Jangan pilih course sebab nak glamour je. Hahahah pikir jugak kita nak jadi apa atau kita nak buat ape lepas habis belajar nanti. Kalau agak2 nak jadi lecturer, amek la course yang mmg kita minat, yang memang kita expert, yang memang kita boleh bawak. Kalau nak jadi manager, ambil la course yang lebih kepada management, contonye MBA ke project management ke, project fianance ke. Lepas tu boleh la pilih sama ada nak buat research ke atau nak buat taught course. Kalau rasa diri tu pemalas, xpayah la buat by research dik non, kang sampai bila2 korang dok kat oversea nun hah. Tapi kalau nak jugak buat research, ubah la perangai kome yang pemaleh macam akak ni ke perangai yang lebih rajin skit. hahahaha


University
Lepas dah decide kita nak ambik course ape, nak jadi apa nanti, boleh la check dekat website university pasal course2 yang diorang tawarkan. Ingat, jgn nak pilih university yang glamour je, atau jangan nak pilih tempat2 yang glamour je, university kat kawasan kampung, jauh kat pedalaman, or country side pun baguih gak... pilih university ikut course yang korang nak ambil. Kalau contohnye nak amek course engineering, pilih university yang mmg top pasal engineering. mungkin diorg ada lecturer yang bagus, facilities or equipment yang bagus. so, korang akan jadi baguih. Nak ambil architecture, tgk university yang baguih dlm bidang architecture. Semua tu korang boleh check dekat internet, ni ada beberapa link akak bagi, sng korang nak tgk..

http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2013-14/world-ranking
http://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

Lepas dah tgk university yang baguih, pi laman web/website uni tu, under postgraduate tab untuk check course yang korang minat tu ada ke tak. Kalau ada, tgk la dia punya requirements sama ada korang layak ke tidak. Tengok jugak course yang korang nak ambil tu subject yang dia sediakan korang boleh bawak tak nanti. kebanyakkan nye semua sama je subject yang kita belajar masa degree dulu cuma lebih advance. Tengok la beberapa university, jangan tengok satu dua je. Lagi banyak lagi baguih..pastu compare la course yang uni A, uni B or uni C tawarkan. Pilih mana yang korang rasa paling bagus. Kadang2 kalau korang kompius, xtau nak amek uni A ke B ke C ke xde masalah. Korang apply je tiga2. Orang tu tak marah. cuma nanti andai kata dapat offer dr ketiga2 uni tu, korang tolak baik2 university yg korang nak reject tu. jgn buat dekkk je.. supaya nnti korang xkene blacklist...hahaha


Online Application
Lepas dah decide uni, korang pi dekat website uni tu, cari tab 'how to apply'. kompem ada la tab 'how to apply'. Kat situ korang boleh belajar cara2 nak apply course yang korang nak tu. Salunya online application ni akan mintak kita register account dgn dia, lepas tu isi online form, dan kita boleh track status application kita tu. Masa isi online form ni la, kita kene attached kan document2 penting pasal diri kita mcm i/c or passport ke, cert2 penting mcm degree cert, ielts cert, spm cert kalu, reference letter dan macam2 lagi. Jangan risau kalau tak cukup maklumat yang dia mintak, kita boleh save form tu, bila da complete baru boleh submit. Selagi belom complete korang boleh login untuk update form korang. Jangan lupa password masa nak login balik sudah le yek. kang xpasal2 kene apply lain. Lagi satu jangan lama2 sangat hold application tu, selalunya diaorg bagi masa sebulan je untuk completekan online form tu, kalau tak automatic application/account kita dibatalkan.


Referee
Sebut pasal reference or recommendation letter ni, nak bgtau siap2. Korang kene ade at least 2 referee yep. Yang fresh grad, boleh mintak izin kat lecturer masing2 yg korang nak jadikan lecturer tu referee. jgn tak bgtau pulak, kang terkamjat plak diorg kalu tiba2 uni yg korang apply tu tiba2 email diorg suruh isi form apa2 ke. At least pi bagitau siap2, mintak siap2 recommendation letter tu. Kalau yang dah kerja, boleh mintak kat senior, or leader or boss korang. Tapi kalau nk mintak kat lecturer jugak pun xde masalah. hahahahah akak mintak kat lecturer, sbb xnk bos tau akak ni nak resign...maafkan saya bos! hahaha Ramai jugak yang mintak contoh recommendation letter kan. So kat sini, akak attached kan sekali untuk rujukan korang.

contoh surat




Feedback
Selepas korang submit online application tu, university akan bagi feedback sama ada korang layak atau tak untuk join program or course tu. Maksud akak layak atau tak tu, diorang tgk background study kita sblum ni related tak dgn course yang kita apply, lpas tu diorg tgk pointer masa degree. Diorg tengok jugak english cert kita (kalau dah ambil ielts la). Feedback ni depends on uni. Ada university yang ambil masa kejap je untuk semak application korang, ada yang ambil masa lama sikit. Akak apply Kent, Portsmouth and Manchester. Kent bagi conditional offer letter dalam masa 2 hari lepas akak submit. Manchester bagi conditional offer letter dalam masa 2 minngu. Portsmouth bg feedback dalam masa sebulan. Lepas dah dapat conditional offer letter, kene berusaha lebih sikit untuk dapatkan unconditional offer letter.
Maksud conditional offer letter ialah, korang mmg dah ade tempat kat uni tu cuma ada beberapa syarat yang belom korang penuhi seperti amek IELTS, or bagi financial statement dari sponsorship.
Atau pada siapa2 yang belum habis belajar, sekarang tgh final sem tapi dah merancang nak terus smbung master dekat oversea, korang boleh request University korang yg sekarang untuk keluarkan partial transcript so that Uni kat oversea nun boleh accept korangnye application.


Sponsor
Sementara nak tunggu feedback dari university, korang dah boleh cari mana2 sponsor. Tgk la laman2 web yang salu keluarkan iklan pasal sponsorship. Yang ni mmg kene alert. Join la mana2 group kat FB tu yang salu post pasal biasiswa or scholarship. Akak join group ni dekat FB. Banyak jugak la info2 pasal biasiswa dalam dan luar negara. Boleh la korang search dekat FB nun n join this group.

Biasiswa Dalam dan Luar Negara (Undergrad,Postgrad & PostDoc) 

Lepas tu rajin2 la bukan website JPA ke MARA ke atau mana2 Yayasan yang tiap2 tahun akan keluarkan iklan pasal biasiswa atau tajaan diorang. Macam skrg ni akak rasa MARA dah nak bukak dah bulan dua ni. So kene cepat2 la dapatkan conditional offer letter dari University supaya korang sempat la apply biasiswa sebelum tarikh tutup.

Ini link untuk permohonan online.
http://online05.mara.gov.my/permohonanpasca/_login.aspx



Follow up
Akak nasihatkan korang rajin2 la follow up dengan university yang korang apply tu. Kalau ada apa2 kemusykilan jangan ragu2 terus je email diorang tanya. Diorang tak kan marah. Diorang sangat berbesar hati nak jawab soalan2 korang. Kadang2 diorang sendirik yang akan email or call kita tanya kalau2 kita ada masalah dengan application, ada masalah dengan condition2 yg diorang bagi. Kalau korang nak mintak waive IELTS and nak guna GCEO Level (1119), tanya dulu uni tu samada diorang accept atau tak sijil ni. Kadang2 ada certain uni, cuma nak surat pengesahan dari university masa buat degree dlu all courses was fully conducted in English. Kat sini akak sertakan sekali contoh GCEO Level sbb rmai yg tak tau sijil tu and surat akak dapat dari University Malaya.

GCEO Level

 letter confirming that medium of instruction has been in English.


Apa2 pun paling penting sekali persediaan mental dan fizikal. ecewahh..haha korang kene la berusaha bersungguh sungguh..jgn malas2.. sentiasa berpikiran positif, yakin dengan diri, bak kata orang sekali dah make a step truskan jangan benti tengah jalan. So kalau da start apply, teruskan la. Kalau memang rezeki kita, Allah akan permudahkan. Tapi kalau bukan rezeki kita sekarang, tak pa cuba lagi setiap tahun. Lagi satu akak nak ingatkan sediakan wang secukupnye..banyak nak guna duet masa application process ni. Nak kene pi uni dulu jumpe lecturer utk mintak ref letter. nak kene scan doc sijil sume nak submit online app. Nak kene buat passport bagai, nak kene buat visa bagai **sbb duet mara lambat dapat** hahah, nnti bila dah nak pi kene buat medical check up, TB test, semua tu pakai duet dik non oiii...so kene la ade duet jugak..

semua benda2 di atas akak buat sendiri. akak tak mintak tlg emak abah sebab xnak menyusahkan diorg. akak cuma mintak diorg doakan akak berjaya dlm hidup akak. akak apply pun mak dengan abah tak tau mula2. akak  apply uni sndri, akak apply mara sendiri. akak pi ulang alik UM jumpa lecturer jumpa admin, turun naik pejabat mara dengan kak nah, pumpang2 tlepon incik zairi, cik asyikin (maaflah incik zairi, cik asyikin sbb sy banyak songeh..hahahah), kehulur kehilir bawak kete, pi exam sampai ke beranang nun ngn kak nah, pi buat pasport pi buat visa, pi medical checkup di bulan puasa, aci ngelat kuar time lunch lama2 **maafkn saya bos, sy terpaksa**.. Bila dah dapat semua, baru bgtau abah. Mula2 abah akak mcm tak bagi sebab dia tau akak kememeh minah cepat nanges. Tapi disebabkan akak pandai uruskan semua sendiri, tak myusahkan dia, guna duet sendiri apply semua, abah akak yakin akak boleh jaga diri masa kat oversea nnti. So dia terus izinkan akak pergi. Jadi, korang pun kene la usaha sendiri, supaya mak ayah korang yakin korang boleh berdikari bila duduk luar dari malaysia. ecewah.

Haaaaa penat dah membebel. Harap korang paham la apa yang akak bebelkan kat atas ni.
Kalau ada pape soalan, boleh je tnye. akak boleh je jawab. Xde masalah. kongsi pengalaman kata orang khen..

okeh, penat. nak tido. hahaha



Sekian, wassalam.

-ss-

Tuesday, January 28, 2014

Tutorial Wide Shawl 3 - guna sepit rambut

Salam Sejahtera semua, 

Okay, kite sambung tutorial wide shawl. Salunye pakai wide shawl ni sama je gaya nye, cuma mcm mana kita pin mula2 tu je. ada orang pin bawah dagu. ada org terus pin tepi telinga (mcm tutorial2 akak sebelum ni), ada orang pin belakang tengkok, dan ada org selit dengan sepit rambut je. So, kali ni akak guna sepit rambut. Dan akak tak lipat wide shawl akak tu. 




Step 1:
Pilih inner neck or anak tudung yang sesuai. mcm biasa, Akak guna inner neck. dan akak pilih wide shawl corak rama2 terbang bebas.. hahaha

Akak guna inner neck, akak pilih wide shawl corak rama2. *muka nampka happy tak??haha*


Step 2: 
Letak shawl atas kepala, seblah pendek, seblah panjang. Ambil sepit rambut yang kuruih tu sepitkan tudung sekali dengan anak tudung or inner neck dekat dgn bhgian telinga. Sepit kemas2..

Ini sepit rambutnye, sepit shawl sekali dgn inner neck dekat bhgian tepi dekat dengan telinga. 

ini hasilnya.

Step 3:
Tarik bahgian yang pendek, bawak ke sebelah yg panjang, nak bawak ke bhgian bahu boleh, nak bawak ke bhgian telinga pun boleh. Akak pilih bhgian telinga. sebab akak biasa pin kat telinga. haha


Bawak bhgian tudung yang pendek keseblah yang panjang. nak bawak ke bahu boleh, nak bawak ke telinga pun boleh. Dalam tutorial ni akak pin kat telinga.

ini hasilnya. 

Step 4: 
Tarik pulak bhgian yang panjang, bawak naik lilit atas kepala. Ini wide shawl, tadi utk bhgian pendek akak pin kat telinga, jadi akak lilit secara longgar sbb leher akak da di cover oleh bghian tudung yg pendek tu. Akak lilit smpai ke bhgian telinga yg akak pin td. Xpaham boleh tengok gambo bawah ni.
Ambil jarum, pin kan bhgian kiri dan kanan tudung yg dililit naik td.

Lilit secara longgar hingga bhgian telinga yg ada pin td.


Ambil jarum, pin kiri dan kanan tudung yg dililit tadi.
ini hasilnya.

Step 5:
Kemaskan shawl anda. jangan bagi nampak serabut. Agak2 da kemas, pin bhgian kiri dan kanan bahu supaya shawl tak terebang dek angin....haha



kemaskan tudung anda, dan pin bhgian kiri dan kanan bahu.


Tada!!! Siap!!!!


itu sahaja. selamat mencuba. 

kalau nak request gaya shawl ke tudung ke xda masalah. boleh inbox akak ke. email ke, Pm ke, request kat ig pun boleh, kat fb pun boleh. **bajet glamour** muntah,.....hahahah

sekian, wassalam.

-ss-