si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Friday, January 31, 2014

Tutorial tudung bawal ala2 shawl 4

Salam Sejahtera semua, 

Akak nak update lagi tutorial untuk tudung bawal. Banyak rupa2nya gaya untuk memperagakan tudung bawal.. ecewah 'memperagakan' melampau khen ayat tu. ah, lantak. so kalini akak nak pakai style macam ni. 


haaa..... nak tau ke tidak mcm mane nak menggayakan nye?? ape??? tak nak??? pedulik ape korang xnk... akak nak ajar jugak cmne melilitnye.. whatevaaaaa.... hahaha =P


Step 1:
Pilih anak tudung atau inner neck yang sesuai dengan kome. 
Pilih tudung bawal kaler yang vogue. haha kalini akak guna bawal satin tapi tudung bawal ni kecik sikit.. sediakn pin yang secukupnye.

inner neck & tudung bawal satin. 


Step 2:
Tak payah lipat, terus letak tudung atas kepala. Macam biasa seblah pendek seblah panjang. Adjust2 la ikut kejinjangan leher korang.. hahah bila da rase selesa, pin kan bhgian bawah dagu, lipat kemas2 bhgian tudung tepi pipi kiri kanan. 

Letak atas, kepala, guna pin, pin bawah dagu. lipat dgn kemas bhgian tepi pipi. 


ini hasilnye.


Step 3: 
Tarik semua bhgian blkg tudung bawak ke hadapan. Ambil lipatan yang betul tepi kepala tu (banyak2 pun xpe), tarik bawak naik, lilit dengan kemas atas kepala. sampai dah xboleh tarik (sampai kepenghujungya). Guna pin, pin kan bhgian hujung tudung tu. Paham ke tidak??? tgk gambar bawah ni. 

Tarik semua ke depan. Ambil lepatan yang betul.

tarik lepatan tadi, bawak naik atas kepala, lilit dengan kemas, sehingga ke hujungnya.


Ambil pin, pin bhgian hujung tepi telinga tu.


Step 4:
Pin kan dengan kemas bhgian kiri dan kanan bahu. supaya tudung tak terobang! 


pin tudung kat bhgian bahu.


Tada!!! Siap!!!

ini bhgian depan. ini bhgian belakang.



Amacam, menarik tak. ape?? tak?? prffffff =P

okay, selamat mencuba!

sekian, wassalam.

-ss-


4 comments:

Idayu Irdina said...

nice..cantik dan sopan..tq 4 da tutorial....

http://irdinasvitafamily.blogspot.com/

FIZA LILA said...

Cantik tudung , comel je buat shawl macam tuannya juga. tq 4 tutorial

http://jombersamafiza.blogspot.com/

norsuhaili ali said...

Tq tq..cantik..tp nak cari bawal yang labub nak buat jadi shawl..

norsuhaili ali said...

Tq tq..cantik..tp nak cari bawal yang labub nak buat jadi shawl..