si santek =P

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
shau. taurus. shopaholic. love chocolate indulgence, chocolate blog, kinder bueno. hate cheese. "to love and be loved because of Him".

Monday, March 2, 2015

IELTS susah dan mahal? tapi masih nak pi belajaq kat oversea!!! OMG

Salam Sejahtera Semua,

Sekarang ni memang tengah musim orang nak sambung belajo kat obesi.. bak kate kawan akak bernama ijiwani aka II, kalau sesuatu tu tgh glemer, di katenye 'tengah IN'..lagi2 pulak sekarang ni dah March, mesti semua tgh tunggu bila la MARA nak umumkan pasal pasca siswazah ke luor negara..hari2 dok depan komputer dok me'refresh' website MARA..ye dok?? hahaha

dan seMestinye ramai dah baca entry akak bertajuk nak sambung belajar kat oversea?nak!!! tapi mcm mane? **konon blog akak glemer khen** yelah ramai yg komen, yg pm, yg inbox, yg wasep, yg Line, yg wechat, yg email nak tanye pasal belajo dekat obersi serta cara2 meng'apply'.. mana yg akak sempat jawab, akak jawab...mana2 yg akak xsempat reply komen atau email atau PM pesbuk, akak mintak mahap banyok2..akak busy keroje skrg..kang main pesebuk ke intenet ke kat opis kene sound tepek pulak dengan bos tu..kang xpasal2 ade yg menanges hantor surat resign..hahaha

di sebabkan ramai yang tanya pasal IELTS dan cara2 meng'waive'kan nye atau dalam bahasa melayu dipanggil 'mengetepikan' hahah direct translate kat google translate tu okeh..makna nye kita nak gantikan sijil IELTS kepada english cert yg lain, atau mana2 doc yg berkaitan.. mesti masih ada yang kurang jelas kan??

baiklah..begini...

sekiranya anda mahu belajar ke luar negara, anda hendaklah, atau wajib mengambil IELTS exam atau nama penohnye International English Language Testing System... hahaha ada university yg mewajibkan anda mengambil ujian ini sebagai bukti tahap kemajuan anda di dalam bahasa inggeris..dan ada sesetengah university memberi kelonggaran kepada anda samada mahu mengambil ujian ini, ataupun mahu mengambil english course diorang dengan syarat kene bayor le bukan free,. dan ada sesetengah university yg xbegitu strict dimana anda boleh melampirkan english certificate selain IELTS..contoh nye kalu ada GCE-O level ke GCE-A level ke...ape2 la english cert yg boleh diterimapakai dan diiktiraf oleh dunia..ewoh2..mcm akak guna GCE-O masa SPM dolu2..

dan baru2 ni akak ada dengar dari sumber yang boleh dipercayai.. School of Engineering dekat uni of manchester nun dah memberi kelonggaran pada syarat2 nak apply course yg diorg tawarkan dengan mengikhtiraf GCE-O ni..dalam erti kata lain, kome dah xpayah amek IELTS yg yuran nye mahal gile tu... tapi school2 lain atau uni2 lain akak xtau pulak..korang kene la rajin2 baca scroll2 website uni..pahamkan syarat2 yg diorg letak dan apa yg korang perlu sediakan..baca dlu betul2.. dan kalau dah baca 4 kali masih tak paham...jgn malu2 email terus admin diorang tanya..jgn tangguh2..jgn segan silu..yelah certain people takut nak email malu karangan english tonggang langgang..tapi jgn risau, diorg sngat la memahami sbb diorg tau ENglish tu bukan org kite punya first language..apa org panggil tu bahasa ibunda..ewah. salah xpe, yg penting anda berusaha untuk mencuba.. yakin la bahwa usaha itu bukan la suatu yang sia-sia..dengan usaha anda pasti berjaya..ewoh..positip pulok akak memalam buta ni..

dan..sekiranya..anda tidak mempunyai english cert yang diiktiraf oleh dunia, anda boleh cuba tanya kepada admin course tu dengan cara meng'email' beliau dan tanya.. ada tak cara lain atau document lain yang boleh saya berikan utk menggantikan IELTS? tapi jgn la plak tanya dalam bahasa melayu..mampuih kawan tu xjawab2.. macam school of engineering dekat KENT sana tu, masa akak email dia tanya pasal doc lain selain IELTS, dia dengan yakin nye menjawab yg akak boleh sertakan surat pengesahan dr universiti (masa degree dulu) semua subject atau course yang akak ambil adalah di ajar di dalam bahasa inggeris. contoh surat yg Uni akak bagi anda sume boleh tgk dekat entri akak yg bertajuk nak sambung belajar kat oversea?nak!!! tapi mcm mane?  ni. Sebaik sahaja akak dapat kan surat yg diminta dr pihak UM, akak terus email bagi dekat uni of KENT..dan xlama lepas tu terus dapat offer letter..haaa nampak tak disitu..usaha akak untuk bertanya adalah tidak sia2.. dan usaha akak untuk contact semua dengan pejabat dekan fakulti kejeruturaan UM juga tidak sia2.. kalau kita usaha, pasti ada hasilnya.. insyaAllah..

kata kunci nya disini usaha usaha usaha...jgn malu bertanya, nnti sesat jalan.. dan yg penting nye, baca dulu condition2 dr university yg awok nak pilih, sebarang pertanyaan sila terus hubungi pihak university. jgn pikir sampai binggung dan sampai susah hati.. nnti pasti akan berputus asa malas nak pikir..

nak belajo kat obesi tak? nak fefeeling retis dimusim luruh x? nak main salji di musim sejuk x? nak tgk bunge tulip dimusim bunga tak? nak berjemur di bawoh mentari di musim panas x? kalau nak rasa sume tu, anda haruslah berusaha untuk jadikan nye kenyataan... tapi jgn le pulak pikir pergi sana nak bjalan nak enjoi je..niat nak belajo jgn lupe dik non..kang xpasal2 kelaut pula belajonye..haha



okeh, banyok pulak membebel.. lepas ni akak post entry pasal nak sambung belajor, tapi masih belajor lagi di tahun akhir..belum ada transcript penoh, belom grad, xde degree cert..mcm mana nak apply????? haaa nanti kan jawapan nye di entry akan dtg...

akak nak sambung buat wedding guestbook - DIY..nk kawen khen.. hahahah


sekian, wasalam.

-ss-


No comments: